10 bra sajter om psykisk ohälsa

I och med att jag har dragit igång en blogg inför lanseringen av min bok om depression och panikångest har jag nu två egna bra sajter om psykisk ohälsa. Sedan tidigare har jag skapat 1000glada.se som är en nyhetssajt om psykisk ohälsa. 1000glada.se har jag drivit i drygt tre år och idag har den nästan 10 000 besökare i månaden trots att jag inte har tid att uppdatera den alls lika ofta nu som när jag startade den.

Anledningen till att jag startade den från början var att det inte fanns några nyhetssajter om psykisk ohälsa. Nuförtiden finns det fortfarande inte någon konkurrent i det facket men det finns en hel del bra sajter som psykisk ohälsa. Därför har jag gjort en liten lista på 10 bra sajter om psykisk ohälsa.

1. Hjärnkoll – Regeringens upplysningskampanj som har varit väldigt framgångsrik. Bra information och ett lätt sätt att visa sitt engagemang.

2. Nationella hjälplinjen – Riktigt bra för den som känner sig ensam med sin psykiska ohälsa. Du kan ringa eller mejla dem eller ställa frågor på sociala medier. De som svarar är psykologer och socionomer. Enormt viktig samhällsfunktion.

3. 1177.se – Sveriges landstings hemsida är överlag riktigt bra. Mycket bra information, helt gratis. Deras avdelning som handlar om psykisk hälsa är toppen, du kan läsa andras frågor med svar från experter på psykisk ohälsa, läsa om behandlingar, symtom och mycket annat.

4. Terapisnack – Forum där man kan diskutera psykisk ohälsa med andra som har eller har haft problem. Inte alltid upplyftande kanske, ibland kan man känna att det blir för mycket men här finns det alltid folk som är i samma situation.

Uppdatering 15/11 2013: Företaget bakom Terapisnack, Comunicera, består tydligen av terapeuter som inte har legitimation vilket jag inte tycker är bra. Tänk därför efter innan du litar på deras egna råd i forumen – de har ingen legitimation från Socialstyrelsen.

5. ÅSS – Svenska Ångestsyndromssällskapet har inte bara ett krångligt namn. De har även en hemsida med mycket bra information om olika ångestsjukdomar. ÅSS har lokalföreningar över hela landet dit du kan söka dig för att prata med andra som har problem med ångest. Ofta har de även grupper och kurser för att bekämpa ångesten.

6. 1000glada.se – Nyhetssajt om psykisk ohälsa som fokuserar på upplyftande och positiva nyheter. Här hittar du mycket information och tips på var du kan leta vidare.

7. Föreningen Balans – Inte den snyggaste sajten på det världsomspännande intranät som vi kallar internet, men Föreningen Balans gör ett riktigt hästjobb för alla som har eller har haft depression. De har lokalavdelningar i Sverige precis som ÅSS och har nyligen blivit en riksorganisation och har många eldsjälar som gör att Föreningen Balans börjar bli en maktfaktor, bland annat Sveriges Radios förra VD Arvid Lagercrantz.

8. Internetpsykiatri.se – Stockholms läns landsting har gått i förgrunden för att utveckla internetterapi, så att KBT kan bli tillgängligt för fler. Förhoppningsvis kan fler landsting ta efter det här, men här kan du som bor i Stockholm (utan remiss) söka behandling mot flera olika psykiska sjukdomar, bland annat depression, paniksyndrom och social fobi.

9. SBU.se – Återigen, inte världens mest lättmanövrerade sajt, men Statens beredning för medicinsk utvärdering publicerar väldigt bra rapporter om vilka behandlingar som är effektiva för olika sjukdomar, däribland psykisk ohälsa. De flesta (alla?) rapporter finns att ladda ner gratis på deras sajt. Väldigt bra information.

10. Hjärnfonden – Hjärnfonden är en viktig aktör för att bidra till forskning om olika sjukdomar som drabbar hjärnan. De har även mycket bra information att ta del av. Skänk gärna en slant om du vill, det är verkligen ett gott ändamål.

Bubblare: Ja, min egen bok om depression och panikångest har en egen blogg som jag så klart tycker är bra. Kolla gärna in den inför lanseringen av boken som ges ut på Natur & Kultur under våren 2014.

Leave a Reply