Gästkrönika på Svenskafans.com

Jag har skrivit en gästkrönika på Svenskafans.com som publicerades idag. Den handlar om mitt favoritlag, AC Milan, men också om dess ägare Silvio Berlusconi och hans finanser. Berlusconi ses som något av en pajas i Sverige och svenskar har mycket svårt att förstå vad italienarna ser i honom. På sätt och vis är det inte konstigt, en stor del av kritiken är givetvis befogad, men det är en betydligt mer mångfacetterad människa än den offentliga bilden i Sverige ger sken av.

Genom att köpa upp stora delar av landets tv-kanaler och tidningar har han kunnat sprida propaganda på ett sätt som ses som skrattretande i ett land som Sverige, men hans popularitet är ett mycket mer komplicerat fenomen än så. I Italien uppfattas han som en self-made man och italienarna har satt sitt hopp till att hans framgångar som affärsman ska smitta av sig på det italienska samhället med honom som premiärminister (så här i efterhand kan man ju konstatera att det inte blev så, Italien är ett land i ekonomiskt undantagstillstånd med en teknokratregering ledd av ekonomen Mario Monti).

För den som vill veta mer om Silvio Berlusconi kan ni läsa Kristina Kappelins bok “Berlusconi – Italienaren”, en utmärkt bok. Jag vill också rekommendera Eric Gandinis dokumentär “Videocracy” om hur Berlusconi har använt sig av framförallt sitt tv-imperium för att behålla makten i Italien.

Leave a Reply