Upprepningar är stilens död

Igår fick jag ett mejl från en bloggare som heter Samuel, som skriver en blogg om sitt liv med Tourettes och ADHD bland annat.

Hejsan.

Jag håller lite koll på din sida och försöker suga åt mig info =) försöker att inte använda “så” lika ofta efter din inrådan. Undrar en sak bara, då jag försöker skriva på ett bra och tydligt sätt så hade det varit toppen med ett par tips ifrån ett proffs. Har du nåt enkelt tips du kan ge en simpel bloggare?

Därför tänkte jag bjuda på ett till tips här på bloggen. Det är ett ganska grundläggande tips, men som är väldigt viktigt för att få en text att flyta på:

Undvik upprepningar!

Upprepningar är stilens död, som den gamle nestorn Olof Lagercrantz har skrivit en gång. Att läsa igenom texten flera gånger och leta efter ord som man har använt för mycket är ett effektivt att förbättra texten.

“Förutom bloggen använde han även Twitter och Facebook. Det gjorde att han var online nästan jämt, förutom när han var på semester och försökte koppla av.”

I det här fallet behöver vi byta ut ett “förutom”. Ett sätt är att byta ut det första mot “utöver”,  men det finns många andra sätt att formulera om de här två meningarna utan att de förlorar något i innehåll. Det här är något som jag själv lägger ner mycket tid på. Ibland lyckas jag, men långt ifrån alltid. I det här exemplet kommer upprepningen direkt i meningen efter, vilket är ganska lätt att upptäcka, men tänk även på att upprepningar med längre avstånd i texten kan göra att du förlorar greppet om läsaren.

3 thoughts on “Upprepningar är stilens död

  1. Tack för bra tips. Gör mitt bästa för att min blogg ska vara så lättläst som möjligt för alla, det krångliga är att skriva så att andra ADHDáre orkar läsa allt =)
    Men jag antar att jag kunde skriver betydligt sämre än jag gör.

Leave a Reply