Våra vita lögner är arbetslivets glidmedel

Efter måndagens bedrövliga blogginlägg tänkte jag ägna lite mer tid åt att skriva här idag.

Under gårdagen gjorde jag de sista ändringarna i det första utkastet av mitt hemliga skrivprojekt. Det var en skön känsla att trycka på print-knappen och se skrivaren spotta ut sida efter sida av det jag nu har arbetat med från och till i ett halvår. Nu kommer jag att korrekturläsa det innan jag skickar det till olika personer som jag tänker ta hjälp av.

Jag skrev även ett test för iBloggen där jag utsåg de bästa hörlurarna till iPhone. Efter många timmar i spåren med olika hörlurar kunde jag äntligen slutföra även det vilket kändes skönt.

Idag har jag skrivit ett kort inlägg till iBloggen om Speck CandyShell till iPhone 5. och arbetat med ett cv åt en kund som ska söka nya jobb. Att läsa igenom någon annans cv är, precis som att transkribera intervjuer som jag nämnt här tidigare, mycket mer personligt än jag kunde föreställa mig.

Kanske beror det på mitt nostalgiska och blödiga kynne, men jag tycker att det finns något mycket märkligt i att på två a4-sidor sammanfatta stora delar av sitt liv. Man nämner en mamma- eller pappaledighet i en kort mening mitt i alltihopa, trots att den här perioden sannolikt har förändrats ens liv i dess grundvalar. Man försöker sminka över eventuella perioder av arbetslöshet och framhäva de framgångar man har haft under livet för att attrahera en potentiell arbetsgivare. Skriver att man är social, bra på att samarbeta och att ens vänner uppfattar en som en god kamrat med glimten i ögat.

Inte ett ord om ångesten man kanske känner på söndagen inför att gå till kontoret och harva på måndag morgon, eller hur man egentligen bara vill resa iväg till någon avlägsen by i Asien och aldrig mer närma sig en lunchmatsal igen.

Visst, jag fattar varför cv:n behövs och att det är en tyst överenskommelse att man kryddar och skarvar litegrann som ett slags arbetslivets glidmedel, men jag kan inte låta bli att tycka att ett cv säger mycket lite om en person och dess inneboende egenskaper.

Å andra sidan tycker jag att det finns något underbart i att hjälpa en människa från ett jobb till ett annat, vilket jag har lyckats med många gånger vid det här laget. Jag vill gärna avsluta on a good note nu när jag ska fortsätta arbetet med det här cv:t, så vi stannar där va?

Leave a Reply