Transkribering av intervjuer för hela slanten

Transkribering av intervjuer upptar den mesta av min tid just nu. Det är forskningsintervjuerna som ska vara färdiga innan årsskiftet som jag talat om tidigare här i bloggen.

Att transkribera intervjuer är om man ska vara helt ärlig inte det roligaste man kan göra i mitt yrke, men det kräver inte heller så mycket tankearbete och om man har fått in flytet går det relativt fort. Det här är det andra stora transkriberingsjobbet jag fått på kort tid, kanske minns ni att jag transkriberade videoföreläsningar i augusti åt en reklambyrå i Stockholm.

Sedan har jag haft några andra mindre transkriberingsjobb mellan de här projekten. Flera av transkriberingarna är för forskningsprojekt, vilket känns lite spännande men samtidigt blir det mycket upprepningar eftersom man ofta intervjuar flera personer med samma frågor. Har man hört intervjumanuset tio gånger så kan man nästan fylla i frågorna själv till slut.

Tidigare har jag bara arbetat med transkribering av intervjuer i journalistiska sammanhang. Då är det kanske max en timmes intervju som ska skrivas ner i text, vilket tar 3-4 timmar. Då är det dessutom inte lika noga med att det är ordagrant, vilket det är när man gör jobb åt forskare och jurister till exempel.

Som sagt, jag ska inte klaga. Jag har jobb och trivs ändå väldigt bra med det jag gör, men idag blir det klart om jag får ett annat gig som jag tror kommer bli mycket roligare. Dessutom har jag mitt eget bokprojekt som kommer att vara klart i jan/feb någon gång.

Nu återgår jag till transkribering av intervjuer resten av förmiddagen. Wish me luck.

Leave a Reply