There’s a thousand yous, there’s only one of me

Den här veckan har jag börjat förbereda mig inför min semester som börjar om två veckor. Jag har skrivit två recensioner på iBloggen, det kommer att bli fler den här veckan. Jag måste skriva inlägg för tiden jag är på semester, så att bloggen uppdateras även då. Totalt handlar det kanske om 15-20 inlägg som måste vara klara innan 9 juli då jag tar tre veckors semester.

Dessa inlägg lägger man sedan som framtida publicering i WordPress så uppdateras bloggen av sig själv. Fram till semestern hoppas jag och tror att det blir ganska lugnt så att jag hinner med detta. En del korrekturläsning kommer det att bli också så klart, men sommaren är lågsäsong i den här branschen såsom i många andra.

Innan jag beger mig iväg till Långholmen här i Stockholm för lite fotboll bjuder jag på en kort video som jag filmade på Kanye West och Jay-Z i globen i maj. En av de fem bästa konserterna jag varit på för övrigt. Ha det gott!

Korrekturläser bok och har dåligt blogg-samvete

Den här veckan ägnar jag mycket tid åt att korrekturläsa en bok som kommer ut senare i år. Mina andra ordinarie uppdrag måste givetvis också genomföras och tiden blir ganska knapp just nu. Ligger efter med en del administrativa sysslor som jag helst hade velat ha gjorda, men det är ingenting som brinner i knutarna än så länge.

Det är också därför bloggen har blivit lite lidande den här veckan, men i grund och botten är det ju naturligtvis bra – om jag inte har tid att blogga innebär det att jag har bra snurr på min business.

Jag vet inte om det intresserar någon, men jag har fått en ny dator som jag skriver på just nu. En MacBook Air, den nya modellen som släpptes på WWDC 2012 i San Francisco för ungefär en vecka sedan. Det innebär att jag går över från PC till Mac, än så länge har övergången gått bra men jag måste börja sätta mig in i hur det fungerar med Word och lite annat.

Det var allt för den här gången, nu har jag dövat det dåliga blogg-samvetet för en stund i varje fall, ha det bra allesammans!

Krönika: Krister Pettersson – en obesjungen hjälte

Säg Christer Pettersson och folk tänker på Palme-mordet och möjligen den superironiska drinken dräparen. Två delar Bailey’s, en del Explorer vodka. Men den förmodade Palme-mördaren har en namne som stavar Krister med k, och för att berätta historien om hur han blev hjälte bland HIV-smittade homosexuella män måste vi förflytta oss trettio år tillbaka i tiden.

Den första HIV-diagnosen i Sverige ställdes i slutet av 1982 på Danderyds sjukhus av infektionsläkaren Johan Giesekke. I USA hade skräcken för AIDS redan spridit sig i storstäderna. Svenskarna såg än så länge det hela som ett problem som bara existerade utanför landets gränser, men efter det första dödsfallet i Sverige i augusti 1983 spred sig skräcken snabbt genom landet.

Sjukdomen var ny i sitt slag, läkarna hade aldrig förr hört talats om en sjukdom som bryter ner kroppens naturliga försvar och sprider sig från person till person. Samma mönster som fanns i USA upprepade sig i Sverige. Misstänksamheten mot framförallt homosexuella män var stor, ingen visste riktigt hur HIV smittade eller hur man skyddade sig. Sjukdomen kallades bögpesten och vissa kristna grupper menade att det var Guds straff.

HIV-smittade blev utstötta ur samhället på ett sätt som påminde om koleraepidemierna. Läkare föreslog att de smittade skulle tatueras och tvingas leva inspärrade i egna samhällen. De blev diskriminerade på arbetsplatser där ingen ville sitta bredvid dem, de skulle äta för sig själva och om de fann kärleken eller bara ett ragg på krogen och sa att de hade HIV blev de nobbade, det fanns ju alltid andra människor att förälska sig i.

Inte ens när de dog, för det gjorde de som flugor innan de nya medicinerna kom 1996, blev de behandlade på ett värdigt sätt. De kastades i sopsäckar ner i kistor och begravdes ofta utan ceremoni, familjen skämdes och ville inte att folk skulle få reda på att deras son eller bror hade dött i AIDS.

Snacket gick även i begravningsbranschen, ingen ville ta i de döda människorna. I Stockholm fanns bara en enda begravningsentreprenör som gav HIV-smittade en chans till en värdig begravning. Krister Pettersson. Fadern hade lärt Krister att bögar borde utrotas och att man gott kunde spöa dem om man fick chansen. Men han hade omvärderat sitt böghat och efter att sjuksköterskan Leif Larsson som jobbade på Venhälsan konfronterat Krister, började han som enda begravningsbyrå i Stockholm att hjälpa HIV-smittade att planera sina egna begravningar och bemöta dem med värdighet.

Det hade ju med människovärde att göra, säger Krister i en radiodokumentär i P1, de här killarna hade ju känt i alla tider att de inte haft fullt människovärde. Alla hade kunnat sparka på dem, spotta på dem och pinka på dem eller vad de nu gjorde. Och så ända in i döden skulle de bli avfall, sopor.

Detta satte Krister stopp för. Under åren i slutet av 80-talet och början av 90-talet var han ett stort stöd för många HIV-smittade i Stockholm. Istället för att brännas i en svart sopsäck lät han dem få en begravning som alla andra. Egentligen gjorde han bara sitt jobb, trots det är Krister Pettersson en hjälte för många.

Nästa gång någon talar om Christer Pettersson kommer du fortfarande att tänka på Palme-mordet och en drink som heter dräparen. Men kanske också på en man som visade integritet och empati under ett mörkt kapitel i vår nutidshistoria.

 

Att driva blogg åt företag

Om du läser den här bloggen med någorlunda regelbundenhet känner du till att jag driver bloggen iBloggen åt Sveriges största återförsäljare av iPhone-tillbehör, iPhonebutiken. Företagsbloggande är ett av de mest spännande affärsområden som finns för sådana som mig, d.v.s. folk med journalistutbildning som älskar att skriva men som inte vill göra det under de många gånger usla förhållanden som frilansjournalistik innebär.

Journalisters usla arbetsmarknad är också är den främsta anledningen till att jag en gång för tre-fyra år sedan halkade in på näringslivsspåret, förutom att jag velat driva eget sedan barnsben.

Att driva blogg åt företag är ingen tydligt avgränsad bransch, det finns inga universitetsutbildningar för företagsbloggare och de flesta som tar betalt för att skriva om produkter gör det utan att stå för det. På iBloggen står det klart och tydligt vem avsändaren är, vilket jag tycker är ärligast och känns bäst i magen. Jag tror att detta är det mest långsiktiga alternativet för företag eftersom läsare lär sig att genomskåda redaktionell bloggreklam med tiden.

Min egen blogg har gett mig fler kunder, fler besökare och bättre information till mina kunder. Det innebär att jag behöver lägga mindre pengar på marknadsföring och kan sköta det själv istället.

Om du som läser detta vill att jag ska driva en blogg åt ditt företag för att få fler besökare, mer innehåll på din sajt och ökad försäljning: kontakta mig i formuläret under kontakt!

Rockefeller & jag

Efter en galen vecka tar jag nu helg.

Jag har hunnit med att skriva en hel del för iBloggen, korrekturläst juridiska dokument, hjälp till med en vetenskaplig uppsats, korrekturläst en hemsida på engelska som lanseras i nästa vecka och transkriberat en inspelning åt en kund.

Dessutom har jag börjat skriva på någonting som kanske kommer att bli något stort. Men bara kanske, och det är i så fall ett stort projekt som är väldigt spännande och inspirerande. Återstår att se ifall jag återkommer till det ämnet.

Jag lämnar er med ett foto av Rockefeller Center som jag tog för två veckor sedan. Trevlig helg!