10 bra sajter om psykisk ohälsa

I och med att jag har dragit igång en blogg inför lanseringen av min bok om depression och panikångest har jag nu två egna bra sajter om psykisk ohälsa. Sedan tidigare har jag skapat 1000glada.se som är en nyhetssajt om psykisk ohälsa. 1000glada.se har jag drivit i drygt tre år och idag har den nästan 10 000 besökare i månaden trots att jag inte har tid att uppdatera den alls lika ofta nu som när jag startade den.

Anledningen till att jag startade den från början var att det inte fanns några nyhetssajter om psykisk ohälsa. Nuförtiden finns det fortfarande inte någon konkurrent i det facket men det finns en hel del bra sajter som psykisk ohälsa. Därför har jag gjort en liten lista på 10 bra sajter om psykisk ohälsa.

1. Hjärnkoll – Regeringens upplysningskampanj som har varit väldigt framgångsrik. Bra information och ett lätt sätt att visa sitt engagemang.

2. Nationella hjälplinjen – Riktigt bra för den som känner sig ensam med sin psykiska ohälsa. Du kan ringa eller mejla dem eller ställa frågor på sociala medier. De som svarar är psykologer och socionomer. Enormt viktig samhällsfunktion.

3. 1177.se – Sveriges landstings hemsida är överlag riktigt bra. Mycket bra information, helt gratis. Deras avdelning som handlar om psykisk hälsa är toppen, du kan läsa andras frågor med svar från experter på psykisk ohälsa, läsa om behandlingar, symtom och mycket annat.

4. Terapisnack – Forum där man kan diskutera psykisk ohälsa med andra som har eller har haft problem. Inte alltid upplyftande kanske, ibland kan man känna att det blir för mycket men här finns det alltid folk som är i samma situation.

Uppdatering 15/11 2013: Företaget bakom Terapisnack, Comunicera, består tydligen av terapeuter som inte har legitimation vilket jag inte tycker är bra. Tänk därför efter innan du litar på deras egna råd i forumen – de har ingen legitimation från Socialstyrelsen.

5. ÅSS – Svenska Ångestsyndromssällskapet har inte bara ett krångligt namn. De har även en hemsida med mycket bra information om olika ångestsjukdomar. ÅSS har lokalföreningar över hela landet dit du kan söka dig för att prata med andra som har problem med ångest. Ofta har de även grupper och kurser för att bekämpa ångesten.

6. 1000glada.se – Nyhetssajt om psykisk ohälsa som fokuserar på upplyftande och positiva nyheter. Här hittar du mycket information och tips på var du kan leta vidare.

7. Föreningen Balans – Inte den snyggaste sajten på det världsomspännande intranät som vi kallar internet, men Föreningen Balans gör ett riktigt hästjobb för alla som har eller har haft depression. De har lokalavdelningar i Sverige precis som ÅSS och har nyligen blivit en riksorganisation och har många eldsjälar som gör att Föreningen Balans börjar bli en maktfaktor, bland annat Sveriges Radios förra VD Arvid Lagercrantz.

8. Internetpsykiatri.se – Stockholms läns landsting har gått i förgrunden för att utveckla internetterapi, så att KBT kan bli tillgängligt för fler. Förhoppningsvis kan fler landsting ta efter det här, men här kan du som bor i Stockholm (utan remiss) söka behandling mot flera olika psykiska sjukdomar, bland annat depression, paniksyndrom och social fobi.

9. SBU.se – Återigen, inte världens mest lättmanövrerade sajt, men Statens beredning för medicinsk utvärdering publicerar väldigt bra rapporter om vilka behandlingar som är effektiva för olika sjukdomar, däribland psykisk ohälsa. De flesta (alla?) rapporter finns att ladda ner gratis på deras sajt. Väldigt bra information.

10. Hjärnfonden – Hjärnfonden är en viktig aktör för att bidra till forskning om olika sjukdomar som drabbar hjärnan. De har även mycket bra information att ta del av. Skänk gärna en slant om du vill, det är verkligen ett gott ändamål.

Bubblare: Ja, min egen bok om depression och panikångest har en egen blogg som jag så klart tycker är bra. Kolla gärna in den inför lanseringen av boken som ges ut på Natur & Kultur under våren 2014.

Händelserika veckan

Bok om depression och panikångest - vadardepression.se

Den här veckan har verkligen varit händelserik. Det härligaste var att jag fick bokkontrakt på Natur & Kultur. Det känns fantastiskt, men det har inte riktigt sjunkit in än. Det är någonting jag har drömt om i flera år, ett stort steg i min karriär och otroligt viktigt för min bok.

I övrigt har jag haft ett uppdrag som jag inte kan berätta om här eftersom kunden bad mig att inte tala om det. Det slog mig förresten att bloggen kanske inte bara är en bra sak ur marknadsföringshänseende. Tanken är att locka potentiella kunder från organisk söktrafik och visa att sajten är uppdaterad, samt att försöka vara så transparent som möjligt med min verksamhet.

Det kan till exempel vara bra för den som vill ha min hjälp att få se arbetsprover från tidigare jobb liknande det man själv är ute efter. Eller att läsa omdömen från mina kunder. Men man kan möjligen också bli avskräckt av bloggen: ”tänk om han kommer hänga ut mig i bloggen?”

Om du tänker så kan jag lugna dig, jag skriver inte om de kunder som inte vill det. Så enkelt är det.

Förresten har jag börjat spåna på en ny bok. Igår var jag till exempel i Uppsala och besökte Psykiatrihistoriska museet. Ett intressant besök som dock gav mig ett par nya frågetecken att ta med på tåget hem. Något nedslagen blev jag, vi får se vad det betyder i framtiden.

Just det! En sista sak innan jag tar helg: i och med att kontraktet med Natur & Kultur är påskrivet kommer jag att återuppta bloggandet på vadardepression.se. Det är en blogg inför boksläppet som sker efter årsskiftet. Med början på nästa vecka kommer jag att blogga där ungefär en gång i veckan. Jag kommer att skriva om depression och panikångest utifrån de 55 frågorna i boken. Jag ser på det som en slags plusmeny till boken. En plusmeny som man får långt innan själva huvudrätten och som dessutom är helt gratis!

Trevlig helg!

Bokkontrakt på Natur & Kultur

Bokkontrakt med Natur och Kultur

För nästan exakt ett år sedan, 1 juni 2012, skrev jag ett inlägg här i bloggen som hette ”Rockefeller & jag”. Då hade jag nyligen kommit hem från New York, en resa som jag velat göra sedan många år tillbaka. Det som höll mig tillbaka var pengar och min flygrädsla som nu är ett minne blott.

Anledningen till att jag återkommer till det här blogginlägget idag är att jag igår skrev på för bokförlaget Natur & Kultur. De kommer att ge ut min bok som handlar om panikångest och depression, ett projekt som jag påbörjade just 1 juni förra året. Jag skrev så här:

”Dessutom har jag börjat skriva på någonting som kanske kommer att bli något stort. Men bara kanske, och det är i så fall ett stort projekt som är väldigt spännande och inspirerande. Återstår att se ifall jag återkommer till det ämnet.”

Igår blev det alltså klart att Sveriges tredje största bokförlag ska ge ut det som jag började fila på här på kontoret i Danvikstull för nästan ett år sedan. Det känns otroligt inspirerande att jag äntligen har nått till den punkt i livet då jag faktiskt kan sjösätta stora projekt på egen hand, som att skriva en bok som ger mig ett bokkontrakt på Natur & Kultur. Jag har självförtroendet, kunskapen och pengarna som krävs nu. Att ha ögonblicket då jag gick från idé till praktik i bokprojektet dokumenterat i bloggen fyller mig med inspiration. Jag kan följa idén från start till mål, jag ser att jag under året återkommer i bloggen till ”det hemliga projektet” (som snart är allt annat än hemligt).

När jag läser ”Rockefeller & jag” inser jag att det kanske inte var en slump att jag började bokprojektet när jag kom hem från USA. Att det gav en slags injektion av självförtroende, en känsla av att allting är möjligt. Jag minns särskilt en regnig dag då jag gick själv på gatorna för att handla mackor på Subway att ta med till hotellrummet på 44:th street. Lite klyschigt kanske, men jag gick där och lyssnade på Empire State of Mind med Jay-Z och Alicia Keys, där Keys sjunger:

In New York, concrete jungle where dreams are made, oh
There’s nothing you can’t do, now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you, let’s hear it for New York

Transkriberingstips: 4 tips att tänka på innan intervju och transkribering

Idag har jag arbetat med transkribering åt en student. Maj är en månad då många vetenskapliga uppsatser börjar komma in på upploppet, därför hör många studenter av sig med transkriberingsuppdrag. Här är några transkriberingstips att tänka på innan du gör intervjun för att underlätta transkriberingen.

De här transkriberingstipsen underlättar för dig att göra transkriberingen själv eller gör det billigare att anlita mig för att transkribera intervjuerna åt dig. Du kommer att märka att det är tråkigt att transkribera uppsatser och förbanna dig själv som inte höll dig kort och koncis från början.

1. Ställ bra frågor

Fel: Dåligt förberedda frågor tar lång tid och missar målet. Många svävar på frågorna, funderar och formulerar frågorna i realtid under intervjun. Så här kan det låta i ljudinspelningarna jag får: ”Om du… eller, nej… om vi säger så här: du har en lektion där ni ska diskutera… eller där eleverna har fått uppgifter innan lektionen som de ska lösa, hur vet du att de har gjort sin läxa?

Rätt: En bra fråga är inte för öppen och otydlig (Vad tycker du om läxor?) men inte heller stängd. Stängda frågor är sådana som uppmuntrar den som svarar att svara kort, typ ja eller nej (Kan man kontrollera att elever har gjort sina läxor?) Alla frågor går inte att förbereda, det kommer att dyka upp följdfrågor osv. Men, lägg mycket vikt på att formulera en fråga som är lätt att svara på och som handlar om EXAKT det du vill veta.

Exempel: Vilka metoder har du för att kontrollera att eleverna har gjort sin läxa?”

2. Prata inte i munnen på ditt intervjuobjekt

Fel: Det är lätt att under en intervju humma lite för att visa att man lyssnar intresserat, att fylla i när intervjuobjektet tappar orden och slänga in följdfrågor direkt när man kommer på dem. Problemet är att det gör det svårt att höra alla orden när man pratar i munnen på varandra.

Rätt: Håll tyst. Humma inte i onödan (faktum är att det är en vanlig teknik bland journalister att vara helt tysta för att objektet då känner sig manad att prata på när det blir tyst och avslöjar saker man kanske inte hade tänkt sig), låt objektet hitta orden själva och anteckna följdfrågorna istället för att ställa dem med en gång (om inte objektet är på väg in på fel spår, dvs. någonting som du inte är intresserad av, då ska du avbryta för att spara tid).

3. Skippa småprat och ovidkomligheter

Fel: Många intervjuer börjar med kallprat (”Jaha, det gick bra att hitta hit? Förstod du vad jag menade med den lilla rondellen vid centrum?”), ibland dyker det upp mitt i och ofta även i slutet. Det skapar långa, tunga ljudfiler som ger dig ångest bara av att se längden på dem.

Rätt: Ta kallpratet INNAN du sätter igång diktafonen. Markera sedan gärna med ”nu sätter jag igång inspelningen” för att visa att nu är det allvar. Om det dyker upp någonting mitt i intervjun, en härlig (men ovidkommande) anekdot som du kommer att tänka på eller så, hejda dig från att ta upp det. Stäng av diktafonen DIREKT när sista frågan är besvarad.

4. Undvik oljud och annat som stör i inspelningsmiljön

Fel: Det är inte ovanligt att man gör sina intervjuer på cafén eller i andra miljöer där andra människor passerar i bakgrunden. Ofta stöter man på att diktafonen (eller iPhonen snarare) ligger för nära papper och annat som man bläddrar i eller flyttar på så att det skrapar i mikrofonen.

Rätt: Ett stängt, låst rum, utan backande lastbilar och kollegor som måste ställa en fråga till dig eller den som blir intervjuad. Försök att ha material (dina anteckningar, nycklar osv) där de inte låter i mikrofonen.

Så, där har ni mina tips inför intervjuer som ska transkriberas. Uppsatser kan vara nog så tråkiga att göra, och transkriberingen av intervjuer till uppsatsen är sannerligen bland det tristaste i processen.

Om du vill ha hjälp att transkribera en uppsats, en film eller något annat ljudklipp: kontakta mig! Är du student erbjuder jag 30 % studentrabatt på mina priser för transkribering. Normalt tar jag 500 kr inkl. moms per arbetstimme, och en timmes ljud tar ungefär fyra timmar att transkribera. Med studentrabatten blir det 350 kronor inkl. moms. Med hjälp av transkriberingstipsen blir det billigare för dig och lättare för mig!

Ämne för bokprojekt nr 2

Eftersom min första bok i princip redan är färdig (lite redigering kvarstår) har jag börjat fundera på mitt nästa bokprojekt. Jag tror att det kommer att bli en faktabok igen, den här gången av mer reportagekaraktär skulle jag tro.

Att hitta ett ämne som duger för en hel bok är inte helt lätt. Det måste vara ett ämne som är tillräckligt brett och intressant för att fylla en hel bok, men inte för brett och allmängiltigt heller. Jag måste avgränsa både upp och ner så att säga. Det måste vara någonting som intresserar mig, som ligger rätt i tiden och som har en potentiell publik.

Ämnen jag funderar på är ekonomi, psykiatri och asylpolitik. En tanke är att försöka skriva en bok om riskkapitalister. Det är ett intressant ämne tycker jag. Ordet används flitigt av politiker och tyckare och nästan alltid med negativa konnotationer, men vad är en riskkapitalist egentligen? Är vi inte alla riskkapitalister egentligen? Kan man urskilja olika typer av riskkapitalister från varandra och i så fall på vilket sätt? Jag har pluggat ekonomi på universitetet i tre år och kan inte på rak arm säga exakt vad en riskkapitalist sysslar med, jag får en känsla av att det är ett uttryck som rymmer många både bra och dåliga saker.

En sak som jag också funderar kring när jag tänker på ämnen att skriva om är ifall det går att tänka sig en säljande framsida. Här är ett förslag på ämnet ”Riskkapitalister”:

Riskkapitalister bok prototyp

Tanken är givetvis att väcka lite känslor, att spela på den uråldriga vrede som en del känner inom sig när de hör ordet riskkapitalist. Oavsett innehållet tror jag att det är en bra idé att göra det för att väcka intresse för boken.

Förutom att fundera på bokprojekt så håller jag just nu på med appen, iBloggen, Noneas blogg och filar på det sista på min bok om depression. Bokprojektet som jag hjälper en näringslivstopp med ligger på is i någon vecka eftersom hon är bortrest, så det finns mer tid nu att fundera på mina egna projekt.

Det var allt från mig idag. Jag tänkte sitta någon timme till på kontoret och skriva innan jag tar mig till gymmet för ett träningspass. Ciao!